Tabata – dostaňte se do formy za 4 minuty

Tento je tělocvičný systém založený na střídání fází maximálního zatížení a odpočinku. Trénink je krátký a vysoce efektivní, což je v dnešní uspěchané době velké plus. Zakladatelem a otcem myšlenky je japonský vědec Dr. Izumo Tabata, který zkoumal výsledky dvou skupin cvičenců. První cvičil střední intenzitou klasickým způsobem v posilovně, druhá pak pomocí systému střídání zátěžových a odpočinkových intervalů. Ve výsledku došlo u druhé skupiny k rapidnímu nárůstu nejen síly, ale také vytrvalosti.

žena ve fitku

Jedna série je tvořena 8 cykly, během kterých se pravidelně střídají 20 vteřinové intervaly cvičení na hranici vašeho maxima s 10 vteřinami odpočinku. Dohromady tedy trvá jeden celý cyklus 4 minuty. Počet sérií, které zvládnete v jednom tréninku odcvičit, záleží na vaší aktuální kondici. Začátečníkům se doporučuje odcvičit jednu, maximálně dvě. Pokročilí si jich pak mohou „naložit“ 5-8.

Cviky, které zařadíte, by měly být tzv. vícekloubové. To znamená, že neprocvičujete jednotlivé svaly izolovaně (jako „klasicky“ v posilovně), ale zapojíte ideálně celé tělo. Jako příklad lze uvést angličáky, dřepy s výskokem, sprinty, mrtvé tahy apod. Při cvičení se zátěží myslete na to, že je zapotřebí po celé 4 minuty udržet maximální intenzitu, tudíž to nepřehánějte s velkými vahami.

Přínos takového cvičení pro organismus je značný. Střídání zátěže a odpočinku významně působí na redukci tělesného tuku nejen během, ale i po tréninku (i několik hodin). Protože se však jedná o velmi náročný styl tréninku, nedoporučuje se cvičit několikrát v týdnu. Zařadit zmíněný systém je vhodné 2-4 v měsíci.
kulturista ve fitku

Treninková jednotka by měl obsahovat zahřátí (například formou výklusu), protažení, vlastní tabata cvičení (2-8 podle pokročilosti) a závěrečné protažení. Nezapomínejte ani na pauzy mezi jednotlivými sériemi, během nichž by vaše tepová frekvence měla klesnout na normální stav (cca 4 minuty).

            Tabata je bezesporu jedním z nejúčinnějších cvičení. Přestože se může zdát velmi jednoduchá, opak je pravdou. Využívat jí může úplný začátečník; jako zpestření se hodí i pro profesionální sportovce. Zařadit by ji měl i každý, kdo se snaží shodit nějaký ten kilogram.