Olivový olej – zdravý zázrak pro studenou i teplou kuchyni

Pokud chcete do vašeho jídelníčku zařadit potravinu, která je nejen zdravá, ale také má všestranné využití, pak vsaďte na olivový olej, který toto všechno splňuje. Olivový olej je právem nazývaný „tekutý zázrak“ nebo „tekuté zlato“. Své využití najde nejen ve studené i teplé kuchyni, ale také v kosmetice (v péči o tělo, pleť i vlasy). Olivový olej je doslova nadopovaný spoustou vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek.
výrovky z oliv
CENNÉ LÁTKY OBSAŽENÉ V OLIVOVÉM OLEJI:
o   vitamíny A, D, E, K
o   nenasycené mastné tuky
o   vápník
o   železo
o   antioxidanty
ÚČINKY OLIVOVÉHO OLEJE NA LIDSKÉ ZDRAVÍ
§  detoxikuje a čistí organismus
§  působí proti nadýmání a zácpě
§  působí preventivně proti kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním
§  zpomaluje stárnutí
§  napomáhá trávení
§  snižuje cholesterol
§  podporuje funkci žlučníku
§  zlepšuje vstřebávání vápníku
produkty z oliv
 
POUŽITÍ OLIVOVÉHO OLEJE
Ve studené kuchyni najde své uplatnění při přípravě salátů, polévek, salátových zálivek, studených omáček. V teplé kuchyni najde uplatnění při smažení, při grilování, atd. Při zpracování za tepla ovšem ztrácí část svých cenných látek. Při vybírání vhodného olivového oleje buďte ovšem obezřetní. Musíte si dát pozor na to, jaký olivový olej kupujete, některé totiž mohou být nekvalitní. A také různé druhy oleje se hodí na různý způsob přípravy. Jak se v tom tedy vyznat?
Druhy olivového oleje a jejich využití
–          panenský olej (patří k těm kvalitnějším, hodí se k lehkému smažení a dušení)
–          extra panenský olej (patří k těm kvalitnějším, doporučuje se pro použití ve studené kuchyni)
–          rafinovaný olej (má nižší kvalitu)
olej na okurkách
Pokud vám záleží na tom, co jíte, olivový olej by ve vaší kuchyni zkrátka neměl chybět. Najdete pro něj spoustu uplatnění, vylepšíte vaše kulinářské umění, ozvláštníte jídla a zároveň také uděláte něco dobrého pro vaše zdraví.