Zaleťte si do Londýna, čeká na vás pobyt plný zážitků


Pohodlná cesta letecky

Levné letenky do londýna už jsou dnes tak běžné, že se nikomu ani autem jezdit nechce. Cesta letadlem je rychlá a komfortní a nemusí být ani drahá. StaÄí využít nÄ›kterou z letenek se slevou a za pár hodin už můžete fotit Big Ben, Buckinghamský palác nebo Národní galerii.

Londýn

Historické zajímavosti

Westminster je politickým a královským středem města. Bydlí zde panovnice, konají se zde královské svatby, pohřby, korunovace nebo křtiny. Narazíte zde na méně známý kostel sv. Markéty, kde se ženil Winston Churchill.

Vládní budovy

Nejstarším londýnským parkem je St. James´s Park s jezírkem a ostrůvky. Pokud ho chcete najít, orientujte se podle Buckinghamského paláce, nachází se nedaleko. ProjdÄ›te se k Downing Street, na které se nachází nejdůležitÄ›jší vládní budovy. Možná se vám pÅ™i této příležitosti vybaví populární sitcom „JistÄ› pane ministÅ™e“. NejslavnÄ›jší dům v ulici má Äíslo 10 a od roku 1731 v nÄ›m žijí pÅ™edsedové vlády.

london

Další významné pamětihodnosti

V ulici Pall Mall je celá řada proslulých pánských klubů a nachází se zde také St. James Palace, který patří k nejstarším palácům ve městě. Postavil ho Jindřich VIII. v 16. století v tudorovském stylu.

NejvÄ›tší gotický chrám ve mÄ›stÄ› je Westminsterské opatství. Tady se na stavbÄ› opravdu neÅ¡etÅ™ilo. Je to místo, kde se po staletí pořádají korunovace králů. Už v 11. století zde korunovali Viléma Dobyvatele. UvnitÅ™ jsou krásnÄ› zdobené interiéry, pomníky a v Královské kapli odpoÄívají ostatky zemÅ™elých panovníků. OdpoÄívá zde například i W. Shakespeare.

Na parlamentním námÄ›stí jsou sochy národních hrdinů a slavná zvonice Big Ben, která ukrývá 14 ti tunový zvon, který odbíjí Äas od roku 1859. Hodiny na věži byly ve své dobÄ› nejvÄ›tšími hodinami na svÄ›tÄ›. Jsou z opálového skla a na spodní stranÄ› je nápis: Pane, ochraňuj naÅ¡i královnu Viktorii I. Hodiny jsou známé svou spolehlivostí.